federaal procureur Frédéric Van Leeuw, 27 december 2016

 © Franky Verdikt

© Franky Verdikt

"Zelf heb ik het ook gezien na de acties in Molenbeek. Op een gegeven moment stapten er twee Italiaanse toeristen met mij uit de metro in Graaf Van Vlaanderen, terwijl ze eigenlijk in De Brouckère moesten zijn. 'Waar zijn we?', vroegen ze, en toen ik 'In Molenbeek' antwoordde, sloegen ze in paniek. Alsof ze omsingeld waren door een bende wilde krokodillen. Een getto wordt van binnen uit gebouwd, maar ook van buiten uit, door blikken of ideeën.

"Er gebeuren ook positieve dingen. Ik heb hier al veel mensen overde vloer gekregen die hun ideeën voor Molenbeek en Brussel zijn komen uitleggen. Dat is niet mijn bevoegdheid, maar ik vind dat die mensen aangemoedigd moeten worden. Ik heb moeders van Syrië- strijders gezien, mensen die een project hebben in de gevangenis, of geradicaliseerde jongeren persoonlijk begeleiden.

"Er wordt dus veel mooi werk geleverd in de wijken, met de verschillende geloofsgemeenschappen samen. Moet er nog meer gedaan worden? Ja. Maar dat is de taak van iedereen. Ik geloof er heel sterk in dat deze gebeurtenissen van ons vereisen dat we onze manier van leven veranderen. Dat we op een andere manier gaan denken en samenleven.”

Dat zei u al in een interview na de aanslagen van Parijs, toen Brussel nog niet getroffen was. U bent daar nu nog meer van overtuigd?

"Natuurlijk. Hoe ga je het anders stoppen? De meeste aanslagplegers komen uit Europa. Dit is dus geen probleem dat van buitenaf komt. Dit zijn mensen van bij ons.”

Anderen spreken net over 'zij' die alle kansen hebben gekregen van 'ons', en maken er op die manier een wij-zijverhaal van.

"(wikt zijn woorden) Ik vind dat het de taak is van iedereen die verantwoordelijkheid heeft in dit land om een wij-verhaal te vertellen. Anders speel je recht in de kaart van de terroristen, want zij zijn er net op uit om ons te verdelen. Ik woon in Brussel, ik heb islamitische buren, ik ga hen toch niet scheef beginnen te bekijken omdat enkele gekken hebben beslist zich te laten ontploffen op een luchthaven of in een metrostation?

"Als we in wij-zij beginnen te spreken, creëren we problemen die niet bestaan. Er zijn honderdduizenden moslims in dit land, als zij allemaal terroristen waren, zouden we in een burgeroorlog leven, en dat is niet het geval."

* Lees het volledige interview op demorgen.be