comedian Erhan Demirci, 3 januari 2017

© Franky Verdickt

“Mijn Turkse vrienden snappen niet dat Erdogan, die hier tot twee jaar geleden een held was, door de media plots tot duivelse dictator is gebombardeerd. En ik volg hen daarin. Hoe anti-Erdogan ik ook ben.

"Wij volgen het nieuws over Turkije niet enkel hier, maar ook daar. En het verhaal is genuanceerder dan enkel de westerse berichtgeving. Mijn tante bijvoorbeeld, die in Istanbul woont en zeer liberaal is, heeft zelfs voor Erdogan gestemd vorige keer. Ik heb er vaak discussies over gehad met haar, omdat ik echt niet begreep waarom ze voor hem kon stemmen. Maar dan zei ze dat hij stabiliteit gebracht heeft in het land, en dat hij ervoor gezorgd heeft dat zij als alleenstaande moeder een bedrijf is kunnen starten. Turkije kent een economische bloei, waardoor zij een eigen appartementje heeft kunnen kopen, en haar kinderen kunnen studeren.

"Bovendien is er geen alternatief, zegt ze. Als er op een dag een andere politicus verschijnt die voor de mensen doet wat Erdogan gedaan heeft, dan krijgt die haar stem, maar die is er niet. Als ik dan tegen mijn tante zeg dat hij journalisten en politieke tegenstanders slecht behandeld heeft, dan zegt ze dat het de prijs is die de Turken moeten betalen, en dat zulke dingen vroeger ook gebeurden in Turkije. Een pragmatische houding, maar een die te begrijpen valt.

"Nog eens: ik ben tegen Erdogan, maar de manier waarop de media hier over hem berichten, is te eenzijdig. Zo eenzijdig dat je soms zelfs de neiging krijgt om hem te gaan verdedigen. Hij is een megalomaan, hij klopt in het rond, en als je iets met hem uithaalt, maakt hij jou en je gezin met de grond gelijk, maar blijkbaar heeft hij ook goeie dingen gedaan voor de Turken.”

* Lees het volledige interview op demorgen.be